Vihdoin ja viimein ovat tämän vuoden pentusuunnitelmat saaneet uutta potkua! Tämän vuoden pentueen emä Myy eli Pihlajamäen Carjalan Lempi on ollut tiedossa jo jonkin aikaa, mutta tulevassa isässä onkin ollut sitten vähän epäselvyyttä. Ei onneksi niin, että pentuja olisi tulossa ja niiden isä olisi epäselvä ;-) vaan niin, että pentueen isäehdokas vaihtui aivan viime hetkellä.

Olin jo viime vuonna suunnitellut lähteväni tänä keväänä joka vuosi järjestettävään poropaimennuskokeeseen Sodankylään. Olin siis sopinut kaksi viikkoa lomaa aivan maaliskuun alkuun, jotta osallistuminen olisi mahdollista. Tällöinhän en tiennyt tarkasti, koska sijoitusnarttuni Myy olisi mahdollista astuttaa, koska juoksujen tarkkaa ajankohtaa on mahdotonta ennustaa. Olin siis etsinyt Myylle sulhasen, joka olisi asunut täällä etelässä, koska normaalisti minun ei ole mahdollista lähteä astuttamaan koiria kovin kauas: parhaat päivät eivät osu aina viikonlopulle jolloin voisi ajella pidemmällekin.

myy_mt07.jpg

Myyn kuva: Mia Tynkkynen, 2007

Nyt Myyn juoksu alkoi kuitenkin niin, että aloin epäilemään että paras astutusajankohta olisi juuri silloin , kun olemme pohjoisessa: tarkoitus oli lähteä keskiviikkona ja palata seuraavan viikon alusssa. Kävin varmuuden vuoksi otattamassa siitä kahdet proget eläinlääkärissä (maanantaina ja keskiviikko aamuna) ja niiden mukaan paras astutusajankohta osuisi viikonlopulle. Koska itse en olisi silloin täällä etelässä, olisi astutus ollut vaikea hoitaa. Sitten päädyin ottamaan Myyn mukaan ja astuttamaan sen pohjoisessa.

Sulhaseksi löysimme Unnin eli Vauhtitassun Meachhemannin, joka on oman narttuni Hukan isä. Unni on kahdeksan vuotias porokoira Raattamasta, Kyrön paliskunnasta. Unnilla on Suomessa vain yksi pentue ja Ruotsissa toinen, yhteensä 11 jälkeläistä. Iloinen ja reipas uros otti meidät vieraat ystävällisesti vastaan ja astuminenkin sujui helposti. Omistaja kertoi, että Unni on ollut perusterve koira, eläinlääkärillä ei ole tarvinut ylimääräisiä vierailla. Silmät Unnilta on tutkittu kerran kolmevuotiaana, mutta ei sen jälkeen. Tuolloin niissä näkyi PHTVL 1. aste, joka ei ole este jalostuskäytölle kunhan kumppanilla ei ole samaa muutosta. PRA:ta, HC:tä tai RD:tä Unnilla ei tuolloin ollut. PrcdPRA tyypiltään Unni on jälkeläistensä perusteella A (terve) tai B (kantaja). 

 

unni1_ak.jpg

Unnin kuva: Outi Uusitalo, 2008

Nyt sitten odotellaan kuukausi, että Myy menee ultraan. Sitten selviää onko pentuja tulossa :-)

Suuret kiitokset kaikille, joiden apua tarvittiin astutuksen mahdollistamiseksi!