Pihlajamäen J-pentue laitettiin alulle viime viikolla. Pentueen emä on Tuhkavuorten Sudenlaulu eli Cumma ja isä on oma kasvattini Pihlajamäen Carjalan Kauhu eli Wäpä. Cumma on sijoitusnarttuni ja asustelee haltijansa Outin luona Mäntsälässä. Outilla on Cumman lisäksi kolme muuta koiraa: vanha lapinkoira narttu Ihmes, lapinporokoirauros Pihka ja Pihkan pentu pikkuinen Mahla. Cumma tulee tässä laumassa hyvin toimeen: Ihmestä se kunnioittaa edelleen, Pihkalle se antaa välillä kuritusta (varsinkin valeraskaana) ja Mahlan kanssa se leikkii pitkämielisesti. Se tulee toimeen erinomaisesti myös minun narttulaumassani, onhan se tottunut siihen vuosien ajan yhteisillä lenkeillämme. Cumma on sosiaalinen myös ihmisten kanssa: se pitää kaikenlaisista ihmisistä, myös lapsista, vaikka omassa perheessä ei ole niihin tottunutkaan. Cumma on aktiivinen ja hyvin liikunnallinen koira: se tarvitsee paljon virikkeitä ja nauttii vauhdikkaasta liikunnasta. Se tykkää juosta vapaana ja on jonkin verran kiinnostunut myös eläinten hajuista ja saattaa niitä nähdessään yrittää pyrähtää niiden perään. Se on kuitenkin varsin luotettava ja tottelevainen vapaana pidettävä, eikä ole koskaan karannut eläinten perään pidemmäksi aikaa.

Cumma on suorittanut poropaimennuskokeen hyväksytysti, kuten sen molemmat vanhemmatkin. Näyttelyissä se on palkittu välillä T-EH. Tottelevaisuuskokeissa Cumma on kilpaillut kerran saaden tulokseksi ALO 2 tuloksen. Cumman silmät ovat terveet, lonkat B/B ja prcdPRA-tyypiltään se on a eli terve. Suvussa kuitenkin esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia, jonka vuoksi Cumman pennututusta on siirrettty tavanomaista myöhempään ja sen uroksen valinnassa asiaan on kiinnitetty erityistä huomiota.

Wäpä on perhekoira Espoosta. Sen perheeseen kuuluu kahden aikuisen lisäksi myös pikkuinen poika, jonka Wäpä on ottanut hyvin vastaan. Luonteeltaan se on vilkas ja aktiivinen, sosiaalinen ja leikkisä. Wäpän kanssa on osallistuttu lammaspaimennusharjoitukseen ja se osoitti testaajan mukaan paimennusvaistoa. Myös verijäljellä Wäpä oli erittäin vietikäs ja hoksasi mistä lajissa on kysymys. Agility on Wäpän oma laji ja siinä se on innokas ja nopea. Vahvan taistelutahdon vuoksi Wäpä on palkattavissa hyvin lelulla. Ohjattavuudessa olisi ohjaajan mukaan parannettavaa, mutta vauhtia ei kaivata lisää.

Wäpä ei ole käynyt näyttelyissä, mutta on ulkomuodoltaan rodunomainen lapinporokoira. Se on lonkiltaan C/B, silmät ovat terveet ja prcdPRA-tyyppi on a eli terve. Wäpän molemmat vanhemmat ovat suorittaneet poropaimennustestin hyväksytysti.

Molemmat vanhemmat ovat perusterveitä, hyvä luonteisia ja jo reilusti aikuisiässä olevia lapinporokoiria. Yhdistelmän  sukusiitosprosentii on vähän yli 4 kahdeksalla polvella laskettuna.

Astutus sujui hyvin ensikertalaisilta ja pentujen odotetaan syntyvän lokakuun puolessa välissä. Luovutus on joulukuun puolen välin paikkeilla. Tiedustelut [email protected] tai 040-7162 629